Wat als thuis wonen niet meer gaat?

Wat als thuis wonen niet meer gaat?

Het kan zijn dat degene voor wie u zorgt, ondanks alle zorg en aanpassingen, niet meer in staat is om zelfstandig thuis te blijven wonen. Wat zijn dan de mogelijkheden? Als u nog niet samenwoont, kunt u ervoor kiezen om bij elkaar in te trekken. Of misschien kunt u bij uw kinderen inwonen. Dat kan tegenwoordig ook met een zogenaamde mantelzorgwoning. Bekijkt u hieronder welke mogelijkheden er zijn en met welke regelgeving u te maken kunt krijgen. Als u hier niet uitkomt kunt u contact met ons opnemen.

Ontvangt u een AOW- of nabestaandenuitkering en wilt u gaan samenwonen? Dan heeft dat normaal gesproken gevolgen voor uw uitkering. Als u gaat samenwonen met iemand die intensieve zorg nodig heeft, gelden er echter speciale regelingen.

Wanneer u bij u kinderen gaat inwonen kunt u te maken krijgen met de kostendelersnorm. Dit betekent dat, indien u een bijstandsuitkering ontvangt, deze wordt aangepast wanneer u een woning deelt met meer volwassenen.

Zorgt u als mantelzorger voor bijvoorbeeld uw vader, moeder of een ander familielid of vriend? Dan is het makkelijk als u dicht bij elkaar woont. Op de site van Mezzo leest u welke mogelijkheden er zijn.

De volgende instellingen in Leidschendam-Voorburg bieden een woonvoorziening voor mensen die zorg nodig hebben. Kijk naar de mogelijkheden op de websites. Voor wonen in een instelling moet vaak een passende indicatie worden aangevraagd. Voor hulp daarbij neem contact op met het Sociaal Servicepunt.