Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers

Groei jij op in een gezin waar ook om jouw hulp wordt gevraagd? Van meehelpen in het huishouden tot het verzorgen van je familielid dat last heeft van een verslaving of psychische problemen, (chronisch) ziek is of een verstandelijke of lichamelijke beperking heeft. Het kost tijd en energie en misschien maak je je zorgen over de toekomst. Hoe ga je er mee om? Hoe combineer je het zorgen thuis met studie en vrije tijd? Je hoeft er als jonge mantelzorger niet alleen voor te staan. Hieronder vind je een aantal organisaties en websites waar je terecht kan als je vragen hebt of ervaringen wilt delen.
Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Als je ouders, broertje(s) en/of zusje(s) hulpbehoevend of ziek worden, hebben ze jouw hulp vaak nodig. Dat betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. In de gemeente Leidschendam-Voorburg bieden verschillende organisaties hulp aan jonge mantelzorgers.

Ben jij tussen de 10 en 25 jaar oud en zorg jij voor een familielid dat dichtbij of in hetzelfde huis woont? Bijvoorbeeld een ouder, broer of zus die psychiatrisch ziek is of verstandelijk beperkt? Of heb je een opa of oma om de hoek die lichamelijk ziek is of verslaafd? Dan ben je een jonge mantelzorger. Vind je het soms lastig om hier mee om te gaan? Dan is deze e-learning iets voor jou.

Eén op de tien jongeren is mantelzorger. Jongeren die niet ‘verzorgd worden’ maar ‘moeten’ verzorgen en hun eigen vrijheid en leven opzij zetten om voor iemand anders in het gezin te zorgen. Lees hun verhaal op Mantelzorgelijk.nl.