Hoe blijf ik in balans?

Hoe blijf ik in balans?

Er zijn verschillende signalen die op overbelasting wijzen. Spanning, nervositeit, minder eetlust, concentratieverlies, of uw humeur naar degene die u verzorgt. Hier vindt u een aantal tests die u een indicatie geven van hoe u ervoor staat en waar u tips vindt om uw balans weer te vinden.  Zoek altijd professionele hulp als u er zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld bij uw huisarts. Voor advies en ondersteuning kunt u ook contact met ons opnemen.

Mantelzorg kan zwaar zijn. De 3-minuten-check laat u anoniem en vrijblijvend zien hoe u er nu voor staat. De 10 vragen gaan over uw situatie en op basis van uw antwoorden krijgt u passende informatie, advies en tips.

Als u voor een ander zorgt, is het ook belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. De Mantelzorg in balans-test laat zien welk type mantelzorger u bent en geeft tips.

Kwadraad maatschappelijk werk biedt psychosociale hulpverlening in Leidschendam-Voorburg. Ze hebben verschillende zelftesten op hun website staan. Test hoe assertief u bent, hoe het met uw gevoel van eenzaamheid zit en meer.

Maak u niet onmisbaar. Sommige mantelzorgers hebben het gevoel 24 uur per dag onmisbaar te zijn. Deze bezorgdheid en dit verantwoordelijkheidsgevoel kunnen op den duur tot overbescherming leiden en juist knellend gaan werken. Deze en meer nuttige tips vindt u hier.

Piekeren leidt niet tot diepe inzichten, eerder tot overdrijving van werkelijke problemen en stress of somberheid. Besef dat piekeren uw blik vernauwt en negatieve dingen uitvergroot. Deze en meer nuttige tips vindt u hier.

Onderbreek uw naaste door ‘stop’ te zeggen waardoor u even de tijd heeft om na te denken hoe u uw naaste kunt afleiden om het gedrag te stoppen. Deze en meer nuttige tips vindt u hier.

De module ‘MIJZELF’ geeft je inzicht in wat je zelf kan doen om de situatie waarin je nu verkeert, prettiger te maken. Er zijn vijf thema’s die je informatie, opdrachten, suggesties en tips bieden.

Er worden diverse cursussen en trainingen gegeven die u kunnen helpen in balans te blijven. U kunt hier nieuwe kennis opdoen, ervaringen delen en leren van elkaar.

enwievraagtdemantelzorger-page1-480x678

Komt u er niet uit?

Neem contact op met uw huisarts als u merkt dat het u teveel wordt. Voor advies en ondersteuning kunt u ook contact zoeken met Woej, Kwadraad of de Mantelzorgmakelaar.

Telefonische hulplijnen

Dag en nacht bereikbaar voor mensen die vragen hebben over dementie of gewoon hun hart willen luchten: 0800-5088

De Mantelzorglijn van Mezzo is elke werkdag bereikbaar van  9.00 tot 16.00 uur:  0900- 2020496 (10ct/pm).

Telefonische hulp voor de naasten van mensen met dementie. Na aanmelding krijgt u een vaste coach toegewezen. Deze neemt contact met u op voor telefonische coachingsgesprekken. U kunt gebruik maken van 10 gesprekken van ongeveer 45 minuten. De coaches zijn zorgverleners met ervaring in de zorg voor mensen met dementie. Zij zijn geschoold in de telefonische begeleiding van naasten van mensen met dementie: 0800-0228077 (gratis)